Liceul „Regele Carol I”,Ostrov a cunoscut un sinuos proces al devenirii, începând din anul 1864, când o primă şcoliţă cu clasele I-IV a început să funcţioneze în clopotniţa bisericii; era una dintre primele școli româneşti din Dobrogea. Au urmat construirea localului școlii, in 1879, ca fundaţie regală, transformarea în Școală de fete în 1905 și extinderea într-un nou corp de clădire, înfiinţarea Școlii de contabili pe lângă cea elementară de VII clase, în 1926. Între anii 1961 si 1972 a funcţionat ca Liceu Teoretic si Şcoală agricolă , urmând să devină filială a Liceului din Poarta- Alba, până in 1978. Din acest an, Liceul agricol si Şcoala generală au fost unităţi separate, unificându-se în 1999 sub denumirea de Grup Şcolar cu clasele I-XII
De la 1 septembrie 2012, cu aprobarea Casei Regale a României unitatea nostră a primit numele celuicare a fondat-o, și anume Liceul „Regele Carol I”, Ostrov .
Misiunea şcolii
Școala nostră pregătește elevii pentru a deveni buni cetățeni ai României și ai comunității în care trăiesc, educându-i în spiritul respectului față de semeni și față de mediul înconjurător, dezvoltându-le în aceeași măsură dorința de a învăța ACUM și în VIITOR – educația permanentă fiind cheia succesului.
Viziunea
Liceul „Regele Carol I”,Ostrov reprezintă o unitate de învăţământ democratică, deschisă schimbării şi comunicării eficiente între toţi membrii săi şi partenerii educaţionali şi sociali.
Valori promovate
Obiectivitatea – adoptarea unei atitudini imparţiale în desfăşurarea activităţilor.
Integritatea – personalul şcolii îşi desfăşoară activitatea cu onestitate, bună – credinţă, consecvenţă şi responsabilitate.
Recunoaşterea valorii – prin activităţile noastre ne dorim să îi învăţăm pe elevi să identifice valoarea şi să le cultivăm respectul pentru aceasta.
Promovarea colegialităţii – un mediu de colegialitate bazat pe respect, integritate, amabilitate, libertatea de a se angaja în dezbateri şi schimburi de idei, descoperire intelectuală şi responsabilitate.